Чи матиме Україна безвізовий режим з ЄС?

Це питання є досить актуальним на сьогодні, адже євроінтеграція стала пріоритетним вектором розвитку для молодої Української держави.

Ще з березня цього року очікувалось, що можна буде розраховувати на перехід на безвізовий режим з ЄС вже наприкінці 2014-го – максимум на початку 2015 року. Але ця ілюзія танула з кожним місяцем дедалі більше. Зусиллями зовнішніх недругів, які роблять все для того, щоб питання зовнішньої політики були надовго відкинуті в довгий ящик, цей процес значно затягується.

З 16.10.2014 року Польський консулат запроваджує нові правила подачі документів на отримання короткострокової шенген-візи, які значно ускладнюють цей процес. Деякими причинами цього рішення можуть бути:
– візові центри, на які були поставлені задачі опрацювання усіх заявок на візи, банально не справляються з своїми обов’язками;
– конфліктна ситуація на сході України і порушені кордони з Росією зумовлюють небезпеку напливу біженців.

Тому до основних документів, таких як запрошення, страховка та анкета було додано:

1. Документи, що підтверджують вид діяльності, наявність фінансових коштів/зв’язків з Україною:

1) для найманих працівників: довідка з місця роботи, в якій зазначено посаду, трудовий стаж, термін відпустки та заробітну плату працівника за останні 6 місяців, а також: інформацію про реєстрацію і контактні дані підприємства, ім’я, прізвище та посаду особи, яка її видала;
2) для приватних підприємців: оригінал і копія реєстраційних документів підприємства, виданих місцевими органами влади або остання податкова декларація;
3) для осіб, які не працюють: витяг з банківського рахунку про наявність фінансових коштів з переліком операцій за останні 3 місяці або письмова, підписана декларація, яка відображає фінансову ситуацію подорожуючої особи;
4) для пенсіонерів: документ, який підтверджує отримування пенсії;
5) для учнів та студентів: довідка з навчального закладу, в якій зазначено період вільний від занять учня або студента;
6) у деяких випадках: документ, який підтверджує право власності (на землю, будинок, автомобіль або в окремих випадках інше майно) або остання податкова декларація (у випадку осіб, які подорожують вперше).

2. Документи, що підтверджують наявність фінансових засобів для покриття витрат пов’язаних з подорожжю до країн зони Шенген:
1) спонсорування: гарантійний лист від спонсора або третьої сторони в Україні, який повинен містити інформацію про те, що третя сторона має достатні фінансові засоби для спонсорства;
2) підтвердження наявності власних фінансових коштів:

а) витяг з банківського рахунку, який містить перелік банківських операцій за останні три місяці;
б) оригінал та копія дорожніх чеків, виданих на прізвище особи, яка подає документи на візу;
в) письмова, підписана декларація, що відображає фінансове положення подорожуючої особи.

3. Документи, що підтверджують проживання:

1) гарантійний лист приймаючої сторони;
2) бронювання готелю або інший документ, підтверджуючий проживання.

Більш детальний перелік можна дізнатись на сайті візового центру – http://www.polandvisa-ukraine.com/cultural_documents.html

Найбільш цікавим є те, що на багато запитань працівники візового кол-центру самі не можуть дати конкретної відповіді, наприклад: “яка мінімальна має бути сума на банківському рахунку, щоб засвідчити достатність фінансових засобів?”, “чи на момент подачі документів має бути оплачене житло?”, але на деякі питання ми все ж таки отримали відповідь.

1. Якщо я працевлаштований тільки 2 місяці, як мені подати дохід за півроку?
В даному випадку сума доходу подається за період працевлаштування, в нашому випадку за 2 місяці.

2. Я прописаний у Сумах, подаю документи у Харкові, офіційно працевлаштований у Києві, чи підійде довідка з місця роботи з Києва?
Довідка підходить з будь-якого місця праці з будь-якої області України.

3. Як повинна виглядати письмова декларація, що відображає фінансове положення подорожуючої особи?
Декларація складається під час подачі документів у візовому центрі при допомозі менеджерів ВЦ.

4. Я буду подавати документи на своїх дітей, одній – 6 років, а іншій – 2 роки. Яка довідка потрібна на дітей?
Якщо дитина навчається у садочку чи в школі, слід отримати довідку з місця навчального закладу.

5. Чи є обов’язковими документи, що підтверджують наявність фінансових засобів для покриття витрат пов’язаних з подорожжю до країн зони Шенген?
Так, це обов’язкові документи які входять до переліку основних документів, які потрібно подати у ВЦ.

6. Додаткові документи – довідка з місця роботи, документ про підтвердження фінансових засобів і документ, що підтверджує проживання в Польщі – повинні бут оформлені окремо на окремих листках.

Для отримання консультації як отримати шенген візу звертайтесь до експертів: 80660877557, office@visa-ukr.net , www.visa-ukr.net